Wat is linoleum ?

Linoleum onderhoud, een bijna onverslijtbare vloerbedekking die met goed onderhoud ongeveer 30 jaar mee kan. Het wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals kurk of houtmeel, jute, lijnolie, kalksteen en pigment. De lijnolie komt van de plant vlas.

Vlas is een plant uit de vlasfamilie. Het is een gewas dat al lang verbouwd wordt. Er zijn blauwbloeiende en witbloeiende rassen. Daarnaast zijn er rassen met bruine zaden en rassen met gele zaden. De zaden van het vlas zijn ongeveer 5 mm lang. De rassen kunnen naar gebruik als volgt worden ingedeeld: Wikipedia Linoleum en marmoleum zijn gemaakt van dezelfde grondstoffen. Linoleum heeft 1 kleur en marmoleum is gemarmerd met andere kleuren. en het wordt tegenwoordig gewoon gerycled.

Waar je privé je linoleum onderhoud of marmoleum onderhoud beter niet mee kunt doen.

het reinigen van een marmoleum vloer
linoleum-schoonmaken-en-onderhouden-5-tips

Geen schuurmiddelen of allerlei schuursponzen in soorten en maten. Het wondermiddel schoonmaak azijn of schoonmaak azijn met baking soda? Vergeet het maar ook geen ontvettende schoonmaak middelen of amoniak. Groen of bruine zeep ( de echte ouderwetse bruine zeep komt van de vlasplant ), werkt prima op poreuze tegels maar niet op linoleum. Het wordt streperig en na lange tijd vettig en als je zoals ik op je sokken loopt zie je iedere voetstap. En je sokken zien er niet meer uit. Het beste en het gemakkelijkste wat je als particulier kunt gebruiken is een synthetisch neutraal afwasmiddel of allesreiniger. Neutraal wil zeggen een PH van 7 of 8 meestal is dat bij deze producten wel het geval Het polymeren, het in de was zetten van een particuliere vloer is voor het onderhoud niet nodig. Het linoleum of marmoleum van Forbo Krommenie is vanaf de fabriek voor zien van een beschermende Proshield laag. Deze laag is voldoende van particulier gebruik.

linoleum met ronde stippen
vloer-in-de-was-zetten

Op de zakelijke markt is het schoonmaken en het onderhoud van een linoleumvloer of een marmoleum vloer bedekking een heel ander verhaal. Het hoe en wat hangt af van de aard van het bedrijf. Een bedrijf in zand en grint ia anders dan een accountants kantoor. Je begint altijd met verwijderen van de oude waslagen. Dan komt de persoonlijke keus van de klant gaan we polymeren met glans of mat. De vloer wordt eerst nog verzegeld en daarna een aantal polymeer lagen aangebracht of een permanente coating

marmoleum met een natte coating
permanente-vloercoating

Hoe moet je linoleum of marmoleum onderhouden?

Om zoveel mogelijk zand en steentjes van de vloer te houden is een goede schoonloop mat een goed begin. De stoel en tafelpoten beschermen tegen het krassen verlengt ook de leven duur van je vloer.

Het onderstaande logo heeft voor iedere stoel of tafelpoot de best passende bescherming voor je vloer. Bij een bestelling krijg je 5% korting

Het opblokken is een manier van linoleum onderhoud met een high speed machine en eventueel met een spraywas. De slijtage plekken krijgen wat meer glans. Opblokken met de spraymethode is met een kwaliteits afwerking is volgen mijn mening niet nodig.

Dagelijks of wekelijks, hangt af van de aard van het bedrijf en het verkeer, door eigen personeel of een schoonmaak bedrijf. Handmatig dweilen of met een schrobzuigmachine met een dweilwas van dezelfde fabriekant van de waslaag. Voor een bedrijf met zand en grind is dat een meer reinigende dweilwas. Voor bijvoorbeeld een accountants kantoor een dweilwas die een beetje was achter laat.

Periodiek onderhoud is bij mij jaarlijks onderhoud. Het reinigen en naar gelang de conditie van de vloer, een aantal polymeer lagen aanbrengen. Vindt je van het jaarlijks linoleum onderhoud een teveel gedoe? Dan is een permanente coating ook in dit geval de beste oplossing. Het jaarlijks reinigen is een fluitje van een cent. Het aanbrengen van de polymeerlagen vervalt en dat is goed nieuws voor het milieu en uw portemonnee.

Jan StaalLinoleum onderhoud