Wat kan je gebruiken voor het schoonmaken van linoleum? 5 Tips.

Dit zijn de 5 tips voor het schoonmaken en onderhouden van linoleum of een marmoleum vloer. Alleen voor particulier gebruik. Bij het schoonmaken en onderhouden van linoleum of een marmoleum vloer maken we onderscheid in particulier en zakelijk gebruik van de vloer. Dat heeft te maken met wat drukker verkeer. Of je nu een linoleum of een marmoleum vloer wil schoonmaken en onderhouden, de werkwijze en producten zijn precies hetzelfde.

1 Je linoleum vloer schoonmaken en onderhouden is het ook beschermen tegen krassen en verkleuringen.

Om het schoonmaken en het onderhouden van een linoleum vloer makkelijker te maken proberen we de vloer zo schoon mogelijk te houden. Het beste kun je bij de deur beginnen, zorg voor een goede schoonloop mat met voldoende lengte, de stoffeerder weet wat de beste lengte is. Een schoonloop mat houdt vuil, vocht, zand, pekel, en steentjes zoveel mogelijk buiten de deur. Een linoleum vloer is zoals alle andere gladde vloeren zoals pvc en laminaat gevoelig voor krassen en verkleuringen ( bij laminaat zijn er praktisch geen verkleuringen )

onderhoud gedaan van linoleum vloer
linoleum-onderhoud

Er is één verschil met een kunststof vloer is een kras een blijvende kras, vergelijk het met een kras op een kunststof autobumper wrijven helpt in dit geval niet. Bij linoleum, een 100% natuurproduct halen we meer dan 85% van de krassen weg. De vloer daarna behandelen om het ergste te voorkomen dit is alleen voor zakelijk gebruik. Voor en huiskamer raad ik het behandelen van de vloer af, in ieder geval stel het zo lang mogelijk uit.

Zet geen terracotta potten of een ander water doorlatend materiaal rechtstreeks op je linoleum vloer. De water vlekken zijn meestal niet meer schoon te maken, Doe er een schaal onder of gebruik een planten trolley, is ook nog makkelijk bij het schuren en/of dweilen van de vloer.

De bruine verkleuringen van bijvoorbeeld een kunststof prullenbak, bloempot of de rubberen onderkant van een mat, heeft te maken met vocht, licht en lucht Deze verkleuringen verdwijnen in de meeste gevallen, na het verzetten van deze spullen en leg er dan gelijk wat onder

linoleum vloer met een matte waslaag
vloer-in-de-was-zetten

Het voorkomen van krassen en andere beschadigingen.

Je linoleum vloer beschermen tegen krassen van stoelen, beschadigingen van wieltjes van een bureau stoel, eigenlijk alles wat schuift of rijd. Dan zijn goede doppen en wielen onmisbaar en voorkomt een hoop ellende. Voor de beste kwaliteit en het grootste assortiment van Nederland gebruik de link en klik op het logo hier onder. En je krijgt gelijk 5% korting in je pocket

2 Schoonmaak materiaal voor je linoleumvloer.

Om je linoleum te reinigen moet er af en toe geschuurd worden afhankelijk van de bevuiling. Met een luiwagen of in ieder geval een borstel van middelmatige hardheid. Het gebruik van een schrobmachine kan, maar als je daar nooit mee werkt zou ik dat niet doen. Heeft een schrobmachine geen geheimen voor je gebruik dan een rode pad onder de machine.

schuurpads voor onder een schrob of boenmachine
wat-zijn-schrobpads-en-boenpads-een-eenvoudige-uitleg

Na het schuren bijvoorbeeld 1x per maand, gaan we verder met het dweilonderhoud dat kan met een katoenen of een synthetische dweil, een microvezel vlak mop ( niet te breed 35 – 40 cm ) of een dweilemmer. Neem daarbij een telescoop steel en schuif deze uit tot op schouder hoogte beter voor je rug. Er is geen standaard materiaal om mee te dweilen, meestal is het een persoonlijke voorkeur.

Voor het droog onderhoud kan naast het stofzuigen, tussendoor gewist worden met een stofwisser met een katoenen hoes of nog beter een wegwerp wisdoekje. Voor zo rond de 30 á 40 euro kun je bij Blokker, Vileda of Leifheit al een dweilemmer vinden die het beste bij je past. Ook een stofwisser met doekjes is daar vast wel te vinden.

3 Voordat je begint.

Alles zoveel mogelijk aan de kant zetten, de droogloop mat naar buiten en uitkloppen. Het liefst met de stofzuiger zoveel mogelijk het zand en vuil opzuigen. Het schoonmaak middel en het schoonmaak materiaal binnen hand bereik zetten

4 Met wat voor middel kan ik mijn linoleum vloer schoonmaken en onderhouden ?

Het linoleum van Forbo heeft vanaf de fabriek een beschermen laag, met de naam Topshield. Met weinig verkeer zoals huishoudelijk gebruik is dat een prima beschermlaag. Met deze beschermlaag is de schoonmaak en onderhoud van linoleum al een stuk fijner . Een ander niet onbelangrijk, vindt ik, dat je geen duur schoonmaak middel van 10 tot 25 euro per liter hoeft te gebruiken.

De schoonmaak en onderhoud kan met de meeste PH neutrale schoonmaakmiddelen. Je denkt leuk nieuws maar wat is een PH en wanneer is een schoonmaak middel neutraal. De PH waarde gaat van 0 tot 14. Een PH van 12 is alkalisch bijvoorbeeld een oven reiniger ( handschoenen gebruiken ) een PH van 2 is o.a. citroenzuur ( ook handschoenen gebruiken ).

Een PH van 7 bij kamer temperatuur is en neutraal middel. In iedere supermarkt vindt je een allesreiniger met deze waarde. Een PH van 8 zou ook nog kunnen. Om strepen te voorkomen is het beste dat er zo weinig mogelijk zeep in zit Het liefst een detergent op alcohol basis of een andere vluchtige stof en gebruik de juiste dosering. Ook het op tijd verschonen van het water( als het vuil is ) helpt om strepen te voorkomen.

Toch nog strepen! Dan dweilen met koud water en iets minder doseren. Vindt je dat allemaal teveel moeite en je wilt iets meer uitgeven aan het onderhoud van linoleum. Met Monel van Forbo zit je natuurlijk altijd goed. Gebruik nooit tri, aceton, thinner, soda, zuren of producten met ammoniak geen schuurmiddel en ook geen schuurspons

schoonmaken met een microvezel doek

5 Het schoonmaken van vlekken op linoleum en marmoleum.

Een huis en keuken vlek kan je eerst proberen weg te halen met een verdund afwasmiddel in handwarm water en een microvezel doek. Een verf of inkt vlek op de vloer verwijder je heel voorzichtig met spiritus of was benzine. Let er hierbij wel op niet wrijven maar enkel deppen. Altijd een emmer water bij de hand houden om snel te spoelen voor het geval dat het toch mis gaat.

Deze 5 simpele tips voor de schoonmaak en onderhoud van een linoleum vloer kunnen je helpen om tijd te besparen bij het onderhoud van je vloer. Goed onderhoud van linoleum of marmoleum vloer verlengt de levensduur. En je behoud de natuurlijke uitstraling van linoleum en marmoleum. Als jezelf nog meer tips weet of je hebt nog vragen geef hieronder je reactie, je krijgt altijd antwoord

Keep it simple and clean

Jan StaalWat kan je gebruiken voor het schoonmaken van linoleum? 5 Tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *